Muistan lapsena odottaneeni kuukausikaupalla perheemme kesälomaretkeä Ouluun. Odotukseni ei johtunut siitä, että olisin tuolloin antanut erityistä arvoa maamme pohjoisimmalle kaupungille. Sen sijaan pienen nörttipojan innostunut odotus kohdistui visiittiin Oulun Tietomaahan, jossa pääsi kokeilemaan tuohon aikaan erittäin harvinaista virtuaalitodellisuuslaitetta.

Tällä vuosikymmenellä virtuaalitodellisuus (VR, virtual reality) on ottanut massiivisia kehitysharppauksia, joista parisenkymmentä vuotta sitten ei osattu unelmoida kuin tieteiselokuvissa. Kehittyneiden virtuaalitodellisuusvisiirien (Oculus Rift, HTC Vive ja Playstation VR) lisäksi markkinoille on tullut merkittävästi halvempia mobiililaitteiden kanssa toimivia visiireitä, kuten esimerkiksi pahvinen Google Cardboard tai kunnianhimoisempi Samsung Gear VR.

Kokemuksemme ympäröivästä maailmasta pohjautuu vahvasti näkömme ja kuulomme varaan. Virtuaalitodellisuuden tarjoaman kokemuksen vahvuus perustuu juuri näiden aistien onnistuneeseen huijaamiseen. Tämän vuoksi en pidä mobiililaitteiden kanssa käytettäviä halpoja visiireitä erityisen kiinnostavina vaihtoehtoina. Niiden tekniset rajoitteet ja mobiililaitteiden heikon puoleinen suorituskyky tekee riittävän väkevän moniaistillisen elämyksen luomisesta haasteellista ja pahimmillaan jopa epämieluisan kokemuksen.

Parhaimmillaan virtuaalitodellisuus vie sinut toiseen maailmaan, jossa vain sisällöntuottajan mielikuvitus asettaa rajoja. Voit muuttua mikroskooppisen pieneksi ja lähteä interaktiiviselle biologian opintomatkalle verisuonistoon tai hypätä kauas kaukaiseen galaksiin valomiekka kädessä taistelemaan pahan voimia vastaan. Virtuaalitodellisuuden suurimpia vahvuuksia onkin siihen liittyvä immersio – siellä-olemisen-tunne.

Asuntokaupoissa puolestaan puhutaan niistä suurista elämänvalinnoista, joissa tunne näyttelee suurta roolia. Miksei siis videoita tai jopa kokonaisia asuntoesittelyitä voisi korvata kokonaisuudessaan virtuaalitodellisuudella?

Virtuaalitodellisuus kiinteistömarkkinoinnissa: Laitekanta ja kohdeyleisön suuruus

Virtuaalitodellisuuteen kohdistuu jonkin verran ennakkoluuloja. Viihteellisen lähtökohtansa ansiosta se nähdään usein aikuisten nörttien ja rikkaiden perheiden lapsien leluna. Tämän ennakkoluulon todenperäisyyttä lienee sinänsä hankala käydä kiistämään kun tarkastelee käyttäjäkuntaa ja tällä hetkellä laitteille tarjolla olevaa sisältöä.

Toinen virtuaalitodellisuuteen liittyvä ennakkoluulo pohjautuu usein aikaisempiin huonoihin kokemuksiin. Pahimmillaan halvat tai muuten huonot laitteet yhdistettynä heikosti toteutettuun sisältöön aiheuttavat huimausta, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Tällöin kokemus jää väkisinkin kauas aikaisemmin hehkuttamistani elämyksistä.

Nähdäkseni virtuaalitodellisuus kiinteistömarkkinoinnissa törmää tällä hetkellä riittävän laadukkaan ja standardiksi muodostuneen laitekannan sekä sovellusten puutteeseen.

Artikkelia kirjoittaessa riittävän hyviä high-end virtuaalitodellisuusvisiireitä on harvalla kuluttajalla Suomessa. Myyntiluvuista ei ole julkaistu virallista tietoa, mutta FIVR:n (Finnish Virtual Reality Association) yhteisön epävirallisissa keskusteluissa esiin nousseet sovelluslatauksiin perustuvat arviot liikkuvat 3500-6000 laitteen välillä. Tätä yksittäisiin näkemyksiin pohjautuvaa arviota ei kuitenkaan kannata pitää millään tavoin tarkkana, mutta ehkä se antaa jonkinlaista osviittaa potentiaalisen segmentin koosta. Kuulisin mielelläni, mikäli sinulla on esittää tarkempia lukuja.

Halvemmille puhelimien kanssa toimiville laitteille luotu sisältö, kuten staattiset 360-videot toimivat mainiosti myös ilman visiireitä. Tällöin näiden kevyempien virtuaalisisältöjen katselu tähän tarkoitetuilla laseilla jäänee lähinnä pienen porukan kuriositeeteiksi kiinteistömarkkinoinnissa.

Laadukkaan sisällöntuotannon tarve ja tuotannon hinta

Näen virtuaalitodellisuuden potentiaalin tulevaisuuden asuntomyynnin työkaluna merkittävänä. Virtuaalitodellisuuden edut kohdemyynnissä ja markkinoinnissa tulevat varmasti korostumaan erityisesti logistisia haasteita ratkaistaessa. Ulkomaalaisiin tai muuten vain kaukana oleviin kohteisiin tutustuminen helpottuu merkittävästi kun ostajaehdokas pääsee itse käyskentelemään kohteen virtuaaliseen jäljitelmään. Mikäli välittäjän tuoma palvelukokemus ja kohdetuntemus halutaan sisällyttää esittelyyn, liittyy välittäjä myös mukaan virtuaalisesti.

Tämänkaltaisen elämyksen toteuttaminen yksittäisiin kohteisiin lienee suurin haaste laadukkaan virtuaalitodellisuuden hyödyntämisessä kiinteistömarkkinoinnissa. Saatavilla olevat tehokkaat ja monipuoliset työkalut ovat vielä lapsenkengissään. Tämä tekee korkealaatuisesta elämystuotannosta erikoisosaamista vaativaa työtä. Kohdemarkkinoinnin kertakäyttöisen luonteen vuoksi joudumme todennäköisesti odottamaan vielä ennen kuin riittävän korkea laatu ja tuotannon hinnat kohtaavat.

Uskon, että virtuaalitodellisuus rantautuu ja vakinaistaa asemansa ensin muilla toimialoilla. Näitä voisi olla esimerkiksi arkkitehtitoimistot, joissa havainnekuvien merkitys ja projektikohtaiset katteet ovat suurempia. Toinen potentiaalinen ala voisi olla hotelli- ja matkailuala, jossa toteutetuilla materiaaleilla on huomattavasti suurempi uudelleenkäyttöarvo.

Tietysti erilaisia kompromisseja löytyy, kuten aikaisemmin mainitsemani 360-kuvat ja -videot. Tällä hetkellä näen nämä kevyemmät vaihtoehdot oikeaa virtuaalitodellisuutta taloudellisempana ja asuntoesittelyiden näkökulmasta kiinnostavampana vaihtoehtona.

Miksi siis perinteinen video?

Kiinteistömarkkinoinnissa, kuten kaikessa muussakin markkinoinnissa, tärkeintä on muistaa toimenpiteille asetetut tavoitteet. Siis se, mitä toteutettavilla markkinointioperaatioilla halutaan saavuttaa. Omaa markkinoinnin työkalupakkia koottaessa tulee aina pysähtyä pohtimaan, miten tämänkaltainen markkinointi edistää tavoitteiden saavuttamista.

Kohdemarkkinointi on taktista markkinointia parhaimmillaan. Sen tärkein tavoite on yksiselitteisesti tavoittaa oikea kohdeyleisö eli asuntojen potentiaaliset ostajat, herättää näiden kiinnostus ja saada heidät näytöille, jossa välittäjä viimeistelee myyntityön. Tämänkaltaisen markkinoinnin ei pidä olla taidetta vaan kustannustehokasta, laskelmoivaa ja nopeaa toimintaa, jossa suuri tavoittavuus on kaiken A ja O.

Paras tapa varmistaa laaja levikki järkevällä hinnalla on toteuttaa markkinointia niissä kanavissa ja niille laitteille, joita valtaosa potentiaalisista asiakkaista kulloinkin käyttää. Tällä hetkellä verkossa julkaistut videot ja niiden aktiivinen ja monipuolinen hyödyntäminnen täyttää parhaiten nämä perusperiaatteet.

Minkälaisessa kiinteistömarkkinoinnissa virtuaalitodellisuus sitten toimisi?

Virtuaalitodellisuus, kuten monet muutkin uudet teknologiat voidaan valjastaa markkinoinnin käyttöön luomaan yllätyksiä ja elämyksellisyyttä. Tämänkaltaiselle markkinoinnille asetetaan aina hiukan erilaiset tavoitteet. Kiinteistömarkkinoinnissa virtuaalitodellisuutta voitaisiin hyödyntää esimerkiksi brändimarkkinoinnissa, kun haluttaisiin luoda yrityskuvaa välitysalan innovatiivisesta ja modernista edelläkävijästä.

Tämänkaltaisesta toiminnasta nostan hattuani esimerkiksi OP-Kiinteistökeskukselle, jolla oli taannoin Vallilan OP:n toimipisteessä pieni showroom uusien teknologioiden testailuun. Viimeksi paikalla käydessäni tilasta löytyi muutaman muun hyvin mielenkiintoisen kokeilun lisäksi esimerkiksi Oculus Rift -virutaalivisiiri, jossa pyöri virtuaalitodellisuutta varten räätälöity  kohde-esittelyvideo. Vaikka virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia oli tuossa esittelyssä hyödynnetty hyvin rajallisesti, oli tekniikkademo mielestäni mielenkiintoinen pelinavaus.

Yhteenvetona uskon vahvasti virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksiin kiinteistömarkkinoinnissa kun päämääränä on strategisen tason tavoitteet suoran konversion kasvattamisen sijaan. Taktisessa markkinoinnissa ja mainostamisessa uskon kuitenkin arkipäiväistyneen videoformaatin voittavan virtuaalitodellisuuden teknologiat vielä ainakin ensi vuosikymmenen puoleen väliin, jolloin virtuaalitodellisuuslaitteiden uskoisi yleistyneen kotitalouksissa.

Haluatko keskustella tai sparrailla ajatuksia virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä kiinteistömarkkinoinnissa tai yleisemmällä tasolla? Laita minulle viestiä, keskustelen aina mielelläni uuden teknologian hyödyntämisestä markkinoinnissa.

Kirjoittaja on pitkäaikainen digitaalisen markkinoinnin ammattilainen ja sarjayrittäjä. Hän uskoo teknologian mahdollisuuteen muuttaa maailmaa ja on jo lapsesta saakka odottanut itse ajavia autoja, virtuaalitodellisuuksia, kämmentietokoneita ja muita nykyajan ja tulevaisuuden mehukkaita ilmiöitä.