Näyttäisi siltä, että Suomen talous on vihdoin pitkän laskusuhdanteen jälkeen kääntynyt nousuun. Talouden hyvä vire näkyy myös asuntomarkkinoilla – asuntokauppojen määrä on tänä vuonna kasvanut ja myyntiajat lyhentyneet. Valtionvarainministeriö ennustaa tälle vuodelle 2,4 prosentin kasvua. Pankkien talousasiantuntijoiden arviot ovat puolestaan lähempänä 3 prosenttia, selviää mtv3:n uutisessa. Talouskasvun ennustetaan ensi vuonna asettuvan kahteen prosenttiin ja vuonna 2019 noin yhden prosentin tuntumaan. Talouden kasvu nojaa tällä hetkellä useisiin eri tekijöihin, kertoo Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

”Taustalla ovat sekä kansainvälisen talouskasvun piristyminen että Suomen viennin kääntyminen kotimaisen kysynnän rinnalle tukemaa kasvua. Suomen viime talven kasvuluvut ovat tarkentuneet selvästi vahvemmiksi, ja tämän vuoden ensimmäinen neljännes oli huippukova.”

Talouden elpyminen näkyy myös asuntomarkkinoilla

Talouden elpyminen on näkynyt myös asuntomarkkinoilla positiivisesti. Asuntokaupan hyvä vire on kestänyt koko alkuvuoden ja myös loppuvuosi näyttää hyvältä, selviää mtv3:n uutisesta.

Minusta tilanne näyttää ihan positiiviselta. Kuluttajien luottamus on hyvällä tasolla ja Suomi uskoo tulevaisuuteen: Se henkii myöskin asuntokauppaan hyvin”, sanoo kiinteistövälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.

Samoilla linjoilla on myös hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana brotherus

”Vahva talouskasvu, kuluttajien ennätyksellinen luottamus ja toipuvat työmarkkinat. Nämä ovat otolliset olot asuntomarkkinoille myös loppuvuonna.”

Talouden piristyminen näkyy konkreettisesti asuntokaupassa esimerkiksi myyntiaikojen lyhentymisessä. KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malilan mukaan kaupankäynti on nopeutunut viime kuukausina koko maassa. Esimerkiksi omakotitalojen ja suurten perheasuntojen kauppa on nopeutunut ja myyntiajat lyhentyneet kesää kohden koko maassa. Uusien asuntojen kauppa löi edellisvuoden tason useilla kymmenillä prosenteilla myös KVKL:n kauppatilastoinnissa.

Uudistuotanto kasvun veturina

Vilkastuneesta kauppamäärästä huolimatta asuntojen hintanousua on hillinnyt vilkas uudistuotanto erityisesti pk-seudulla. Suomessa aloitettiin viime vuonna noin 38 000 asunnon rakentaminen ja niistä iso osa valmistuu tänä vuonna. Toissa vuonna aloitettiin  33 000 asunnon rakennustyöt, selviää Yle:n uutisesta. Uudet asunnot ovatkin toimineet asuntokaupan moottorina, kertoo jukka malila

”Vahvasti kasvava uudisasuntokauppa on tällä hetkellä asuntokaupan moottori.  Sen sijaan käytettyjen asuntojen kauppa kasvoi tammi-toukokuussa yhteensä vain lievästi, osapuilleen viimevuotiseen tahtiin”.

Hyvä vire asuntomarkkinoilla jatkui vielä kesäkuussa. Uudet asunnot käyvät kaupaksi, vanhojen asuntojen myynti on asettunut likipitäen viime vuoden tasolle, selviää KVKL:n heinäkuun katsauksesta.

Asuntolainoissa selkeää piristymistä

Myös pankeissa on huomattu selvää kasvua asuntolainojen määrässä tänä vuonna. Kaikkien luotonantajien myöntämien asuntolainojen määrä on tammi-toukokuussa kasvanut vajaalla 3 prosentilla viime vuodesta, sanoo OP:n pankkitoiminnan johtaja Jouko Pölönen. Ennen kaikkea talouskasvun positiivinen vire jouduttaa asuntokauppaa kertoo Pölönen.

”Kun kotitalouksien luottamus talouteen kasvaa, se piristää asuntokauppaa ja asuntolainoja otetaan enemmän. Kun talous näyttää paremmalta, niin sitten uskalletaan tehdä niitä elämän suurimpia hankintoja.”

Asuntolainojen kysynnän odotetaan vilkastuvan entisestään loppuvuodesta. Nordean Millerin mukaan asuntokauppatilanteen kiihtymiseen menee paranevan taloustilanteen jälkeen vielä muutama kuukausi.

”Asunnon hankkiminenhan ei ole mikään yhtäkkinen päätös, vaan siihen pitää olla tarve, ja monesti sitä on aika paljon mietittykin ennen kuin lähdetään kaupantekoon. Positiiviset talousnäkymät lisäävät varsinkin viimeaikaisen talouden matalalennon aikana varovaisempina olleiden uskallusta lähteä liikkeelle.”

Asuntokaupan hyvä vire näyttää siis ennusmerkkien mukaan jatkuvan ja välittäjille on töitä näkyvissä, kun kotitaloudet lähtevät odottelun jälkeen etsimään sitä oikeaa kotia itselleen. Nyt viimeistään lienee siis hyvä hetki myös välittäjälle valmistautua alan piristymiseen ja varmistaa, että pääsee osaksi jakamaan kasvavaa kakkua. Yksi hyvä valmistautumisen keino on pohtia, millä keinoin pystyt parhaiten erottumaan kilpailijoista. Pohdi haluatko esimerkiksi lähteä kilpailemaan pelkällä hinnalla vai erottuisitko paremmin tarjoamalla asiakkaasi rahalle parempaa vastinetta ja palvelua, jota kilpailijasi eivät tarjoa?

Kohteiden videomarkkinointi on yksi suosiostaan huolimatta edelleen erinomainen erottumisen keino. Lue lisää miksi asiakkaasi arvostavat videomarkkinoitia.